Loading...

Jak si poradit s poruchami spánku spojenými s jarní změnou času

V dnešním příspěvku se zaměříme na poruchy spánku, které mohou nastat v důsledku jarní změny času.  Je to velice častý dotaz, který při každé změně času dostávám.


Představím vám několik přírodních řešení, která vám pomohou zlepšit kvalitu spánku a získat zpět zdravý spánkový cyklus. Mezi nimi najdete éterický olej z levandule a ašvagandu, ale také několik dalších bylinek, které vám mohou pomoci.

Každý rok, když přijde jaro, jsme nuceni posunout hodiny o hodinu dopředu, což často způsobuje tzv. "jarní únavu" nebo poruchy spánku. Tělo potřebuje čas na přizpůsobení se novému režimu a někdy může být těžké najít klidný spánek. Naštěstí existuje několik přírodních produktů, které vám mohou pomoci. 

Pokud během zbytku roku nemáte se spánkem problémy tak většinou stačí před spaním rozptýlit v ložnici éterický olej z levandule lékařské. 
Levandule je známá pro své uklidňující a relaxační účinky. Éterický olej z levandule je jedním z nejpopulárnějších přírodních prostředků pro podporu kvalitního spánku. Stačí několik kapek oleje nakapat na papírový kapesník,  vdechnout jeho vůni a poté kapesník položit na noční stolek. Můžete také použít difuzér a nechat vůni levandule pronikat do vaší ložnice. Difuzér má další zdravotní výhodu, zvlhčí vzduch v ložnici a i to přispěje ke kvalitnímu spánku.
Dejte si veliký pozor abyste koupili éterický olej a ne olej tzv. vonný! Například Lidl ke prodává spolu s difuzéry jakousi chemickou sra.ku, která nemá s přírodním éterickým olejem nic společného a může vašemu zdraví uškodit.

Když Vám olej z levandule nepomůže, zkuste ašvagandu.
Ašvaganda, známá také jako indický ženšen, je adaptogenní bylina, která pomáhá tělu vyrovnat se se stresem. Její užívání může podporovat klidný spánek tím, že snižuje hladinu kortizolu a zlepšuje celkovou rovnováhu těla. Nejsnažší je ašvagandu užívat v tabletách nebo jako tinkturu. Tinktura má nejrychlejší účinek.

Kromě levandule a ašvagandy existuje řada dalších bylinek, které mohou pomoci zlepšit kvalitu spánku a usnadnit přizpůsobení se jarní změně času.

Některé z nich:

a) Meduňka:
Meduňka je bylina s uklidňujícími účinky, která může pomoci snížit úzkost a napětí a zlepšit spánek. Je k dispozici ve formě čajů, tinktur nebo tablet.

b) Valeriána:
Valeriána (kozlík lékařský) je další oblíbená bylina, která se často používá pro podporu spánku. Pomáhá snížit stres a úzkost, což usnadňuje usínání. Valeriánu lze užívat jako čaj, kapsle nebo tinkturu.

c) Chmel:
Chmel je známý pro své uklidňující a relaxační vlastnosti, které mohou napomoci kvalitnímu spánku. Chmel se obvykle užívá ve formě čaje nebo kapslí.

d) Magnézium:
Magnézium (hořčík) je důležitý minerál, který může pomoci uklidnit nervový systém a podporovat relaxaci a hluboký spánek. Je k dispozici ve formě doplňků stravy, které lze snadno zařadit do vaší denní rutiny.

 Jarní změna času může způsobit dočasné poruchy spánku, ale s pomocí těchto přírodních řešení můžete snadno získat zpět zdravý spánkový cyklus. Vyzkoušejte éterický olej z levandule, ašvagandu nebo některé z dalších doporučených bylinek a užijte si klidný a osvěžující spánek.

V našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů, které vám mohou pomoci zlepšit kvalitu spánku, včetně éterických olejů, bylinných čajů a doplňků stravy. 

Přejeme vám klidný spánek a krásné jarní dny!