Loading...

Jaký je rozdíl v Ylang Ylang Extra, I, II a III ?

30.11.2021 15:29

Přemýšleli jste někdy, jaké jsou rozdíly ve všech těch názvech pro stejný éterický olej? 

Čím se liší Ylang Ylang Extra od Ylang Ylang I, II nebo III a co je Ylang Ylang bez přívlastku?

Nejsou snad všechny ze stejné rostliny Cananga odorata? Ano jsou, ale prosím čtěte dál.

Často se nesprávně píše, že rozdíly v olejích Ylang Ylang jsou způsobeny tím, že se jednou, dvakrát a třikrát destilují květy.  To ale není způsob, jakým se tento olej získává. Několikanásobnou destilací můžete zvýšit kvalitu slivovice ale ne ylangového oleje.

Květy Ylang Ylang zpracovávají takzvanou frakční destilací.
Olej se začne získávat při parní destilaci už po hodině nebo dvou, takto získaný olej se nazývá Ylang Ylang Extra. Ten se sbírá jako první a je považován za nejlepší pro použití v parfumerii a aromaterapii. Má nejlepší kvalitu z celého procesu destilace. Během několika příštích hodin se budou extrahovat v pořadí a v určených časech Ylang I, II a III. Jak destilační proces pokračuje, vytěží se méně oleje, dokud nebude po 12–18 hodinách vytěžen všechen olej.

Co je Ylang Ylang kompletní?

Může to být buď veškerý olej nashromážděný během mnoha hodin destilace, ale pravděpodobněji se jedná pouze o směs každé ze 4 frakcí, jak byly destilovány a poté smíchány dohromady v různých poměrech, aby se získala určitá kvalita vůně.
Výrobci ho označují buď Ylang Ylang Complete nebo jen Ylang Ylang bez jakéhokoliv dodatku.

Koupit Ylang Ylang


 

Ylang Ylang je tropická rostlina pocházející z Filipín a zavlečená na Komorské ostrovy a Madagaskar, kde se brzy stala výnosnou plodinou. I když existují další oblasti po celém světě, kde byla rostlina zavedena. Voňavé nažloutlé květy se trhají brzy ráno a ihned se zpracovávají, aby se získal ten nejlepší olej.   
Ylang ylang je velmi květinový a sladký olej a používá se v parfumerii. 
Má také mnoho aromaterapeutických aplikací.  Používá se hlavně k navození pocitu euforie a u některých lidí je afrodiziakum. V případech nespavosti, úzkosti a dalších emocí souvisejících se stresem může mít reakce sedativního typu dostatečně na to, aby pomohly uklidnit se a cítit se klidně. Je to velmi užitečné, protože pomáhá zmírnit stres nejen pro vás, ale i pro vaše okolí. Používá se k pomoci těm, kteří se potýkají s impotencí a frigiditou u žen, díky svým vlastnostem podobným afrodiziakum.

Upozornění/kontraindikace

Samozřejmě, pokud kdykoli zaznamenáte reakci jako je bolest hlavy nebo nevolnost, přestaňte ylang používat. Jděte ven a nadýchejte se čerstvého vzduchu. 
Velmi vzácně může při použití na kůži dojít k nepříjemné reakci . Jednoduše omyjte teplou mýdlovou vodou. Stejně jako u většiny esenciálních olejů je nejlepší nepoužívat u dětí do 2 let.
Ylang Ylang lze smíchat s jojobovým, frakcionovaným kokosovým olejem a vytvořit tak velmi květinový parfém. Pro parfumerii nezapomeňte použít Ylang Ylang Extra nebo Ylang I, protože má nejlepší vonné vlastnosti. Ylang Ylang III také velmi nádherně voní, ale nejlépe se používá k výrobě mýdel, šamponů a dalších předmětů, jako jsou svíčky.
Poslední poznámka, protože je velmi sladký, zákazníkům vždy říkáme – buď ho milujete, nebo nenávidíte. Je tak sladký, až je někdy až chorobně sladký. Pokud jste nikdy necítili Ylang Ylang a nejste si jisti, zda se vám bude líbit, rozhodně si před nákupem většího množství kupte lahvičku na vzorek. 
Nebo pokud chcete těžit z jeho schopnosti euforie a úlevy od stresu, které může nabídnout, použijte jej ke smíchání s dalšími esenciálními oleji. Četné oleje se báječně mísí s olejem Ylang ylang včetně pomeranče, citronu, santalového dřeva, jasmínu, neroli, bergamotu, růže, citronely, grapefruitu, levandule, melisy, pačuli a růžového dřeva.

Ylang je olej který určitě budete chtít mít ve své krabici esenciálních olejů, protože se dobře mísí s mnoha jinými oleji.
Užijte si tedy tento tropický sladký olej pro použití v aromaterapii a parfumerii.