Loading...

Nejlepší éterické oleje na mykózu nohou

29.11.2021 11:17

Mykozy nohou a nehtů jsou více rozšířené než jsem si dříve myslela. Máme v naší rodině štěstí, že na ně netrpíme. Z dotazů našich zákazníků, ale vím, že tento problém je častý.

V anglicky mluvících zemích se nazývá Athlete’s foot, atletická noha. Nevím jak název vznikl, domnívám se, že proto, že v těsných tretrách atletů je ideální prostředí pro šíření mykózy. Ale je to jen má domněnka.

Co je to mykóza nohou?

Je to typ plísňového onemocnění, které postihuje chodidla. Vyrůstá především mezi prsty na nohou a množí se ve vlhčích místech. Zpocené nohy mohou vést k vážnějšímu propuknutí tohoto onemocnění.

Mezi příznaky patří např:

  • Zánět
  • Svědění
  • Šupinatění
  • Tvorba šupin
  • Pálení
  • Nepříjemný zápach

Toto onemocnění se může rychle rozšířit, pokud se neřeší, což znamená, že je třeba se jím začít zabývat ihned jak se objeví první příznaky.

Použití esenciálních olejů k léčbě mykózy nohou

Atletická noha naštěstí není něco, s čím byste museli žít. Léčba této plísňové infekce je poměrně jednoduchá a lze ji jednoduše zvládnout, pokud si najdete čas se jí denně věnovat. Existují spreje a krémy s kortikoidy určené k tomu, aby vám pomohly, ale existují i přírodní alternativy, pouze s využitím přírodních látek, hlavně éterických olejů.
Přírodní přípravky mají mnoho výhod, včetně:

  • Žádné vedlejší účinky
  • Žádné použití potenciálně škodlivých chemických látek
  • Dodávají nohám příjemnou vůni, která může snížit zápach nohou a zároveň bojuje proti plísním
  • Esenciální oleje a aromaterapie mohou mít i další zdravotní účinky - například relaxaci, lepší soustředění a další.

Stručně řečeno, esenciální oleje jsou velmi účinné při zmírňování příznaků spojených s tímto onemocněním. Ať už je používáte již léta na různé věci, nebo esenciální oleje teprve začínáte zkoušet, faktem je, že by vám mohly změnit život a způsob, jakým se léčíte.

Esenciální oleje na pomoc při mykóze nohou

S ohledem na to výše uvedené se vyplatí podívat se blíže na některé z nejlepších olejů. Kromě toho, že tyto oleje pomáhají zmírnit příznaky atletické nohy a bojovat proti plísňové infekci, mohou mít zásadní vliv i na zbytek vašeho zdraví.
Zde jsou nejlepší z nich, jejichž použití je vhodné zvážit, a jak postupovat:

1. Tea Tree éterický olej (olej z čajovníku)

Esenciální olej Tea Tree je známý svými protiplísňovými a antibakteriálními vlastnostmi. Jeho používání může pomoci zničit plíseň, která způsobuje vznik mykózy nohou, a poskytnout úlevu.
Existují dvě možnosti, k čemu lze tea tree olej použít:

  • Vytvořte si koupel na nohy pomocí směsi 3 dílů olivového oleje, 10 dílů esenciálního oleje tea tree a misky s teplou vodou. Nohu namáčejte dvakrát denně po dobu půl hodiny, dokud se nedostaví úleva.
  • Potírání - Kromě toho můžete olej smíchat s nosným olejem, například mandlovým nebo kokosovým, a poté jím potřít postižené místo. Zejména kokosový olej má sám o sobě protiplísňové účinky a tak podpoří sílu tea tree oleje.

2. Mátový éterický olej

Mátový olej obsahuje mentol, který může pomoci poskytnout úlevu od zánětu, který toto onemocnění způsobuje. Chcete-li jej použít, smíchejte čajovou lžičku oleje s půl šálkem ovesných vloček a ¼ šálku mořské soli. Dvakrát denně vmasírujte do chodidel, abyste jim během hojení tohoto onemocnění dodali pohodlí.

3. Citronový éterický olej

Citronový esenciální olej pomáhá v boji proti infekcím a dokáže bojovat zejména proti plísňovým infekcím. Kromě toho může zlepšit krevní oběh a podpořit lepší duševní uvolnění.
Smíchejte 10 kapek tohoto oleje, 10 kapek olivového oleje a litr teplé vody a namáčejte po dobu třiceti minut.

4. Levandulový éterický olej

Levandule je známá tím, že je jedním z nejprozkoumanějších a nejbezpečnějších éterických olejů na trhu. Může pomoci zajistit relaxaci, zlepšit úlevu od stresu a také pomoci při kožních onemocněních. Můžete jej vmasírovat přímo na postižená místa, další možností je smíchat olej s pleťovým mlékem a důkladně vmasírovat do chodidel. Poté si vezměte ponožky a jděte spát. Takto zůstanou vaše chodidla zabalená v léčivém oleji po několik hodin.

5. Eukalyptový olej

Tento esenciální olej má silné antibakteriální vlastnosti a může pomoci hydratovat pokožku a zároveň bojovat proti atletickým nohám. Chcete-li jej použít, smíchejte jednu čajovou lžičku se dvěma šálky vody do lahvičky s rozprašovačem. Poté jej nastříkejte na nohy a nastříkejte také do bot, abyste je udrželi dezinfikované.

Podtrženo a sečteno:

Zdravější nohy bez mykózy je možno udržet snadno i bez chemických preparátů.
 Ať už již máte nějaký problém, nebo jen chcete svým nohám dopřát trochu péče, výše uvedené možnosti jsou ideální volbou.