Loading...

Není Meduňka jako Meduňka

29.11.2021 01:01

Esenciální olej Meduňka je nepoctivými prodejci často falšovaný. Nakupujte proto pouze z ověřených zdrojů. Pravý esenciální olej Meduňka lékařská je mimořádně drahý jak se můžete snadno přesvědčit u renomovaných značek jako je např. Karel Hadek, Atok, Young Living nebo náš oblíbený Nobilis Tilia

Varovným signálem, je nízká cena. I když jsou listy meduňky hodně aromatické, dá se z nich získat jen velmi malé množství éterického oleje. 

Nabízí-li vám někdo éterický olej Meduňka lékařská (Melissa officinalis) za cenu několika desítek nebo stovek korun za 10 ml jedná se zaručeně o falešnou meduňku. 

Může to být mnohem levnější Meduňka citronová (Melissa indicum) nebo v horším případě synteticky vyrobený , tzv. vonný olej, která nemá žádné aromaterapeutické účinky. 

Nebo se jedná o namíchanou směs éterických olejů, která se víceméně, dle dovednosti toho, kdo směs namíchal blíží vůní pravé meduňce. Někdy je od ní k nerozeznání a a že se nejedná o meduňku lékařskou odhalí až laboratorní rozbor.

Před vonnými oleji varujeme, jsou to vyhozené peníze, místo přírodního aroma vdechujete syntetický výrobek z ropy.

Meduňka citronová není sama o sobě nic špatného, má také aromaterapeutické účinky, i když jiné než Meduňka lékařská a pokud se vás prodejce nesnaží podvést a netvrdí, že se jedná o Meduňku lékařskou za úžasnou cenu, tak je vše v pořádku. 

Směsi éterických olejů napodobujících vůni meduňky jsou také v pohodě. Jsou-li namíchané ze 100% éterických olejů a přiznávají to na etiketě, nic nebrání jejich použití v kosmetice  nebo v aromalampě.
 

Sami doma používáme do aromadifuzéru směs kterou pro odlišení od pravé meduňky nazýváme "Medulka" Jedná se o produkt anglické firmy Ancient Wisdom a výrobce otevřeně přiznává, že se jedná o jeho tajnou recepturu, která má co nejvíce připomínat vůni pravé meduňky. 
Směs je smíchána ze 100% éterických olejů a když jsme v naší firmě dělali "slepé" testy, tak se některým z nás nepodařilo čichem rozeznat pravou Meduňku lékařskou od Nobilis Tilia od této "Medulky"