Loading...

Co je to "Vonný esenciální olej"?

28.11.2021 18:22

Často se můžeme v e-shopech, ale i v hypermarketech setkat s pojmem vonný esenciální olej nebo vonný éterický olej. Co to znamená?

Znamená to, že prodejce se buď vůbec nevyzná v tom co prodává anebo v horším případě se snaží oklamat zákazníka. 

"Vonný esenciální olej" prostě neexistuje. Olej je buď vonný nebo esenciální (éterický, silice).

Vonný olej je průmyslově vyrobená vůně bez jakýchkoliv terapeutických účinků. Vonné oleje se vyrábí buď jako levná náhražka přírodních vůní (např. levandule, eukalyptus a mnoho dalších) Podle toho jak je chemik v laboratoři zručný, může tak se tato vůně blíží k vůni přírodních éterických olejů, dokonce může být identická. 
Vonný olej se vyrábí z chemických vonných esencí 

Další důvod, proč se vonné oleje vyrábějí je ten, že chemicky lze připravit vůně, které se z rostlin vydestilovat nedají. Pokud totiž rostlina nemá siličné kanálky nedá se z ní připravit přírodní éterický olej. Jsou to například jabloň nebo šeřík. Vůně jablka nebo šeříku v kosmetických výrobcích je vždy umělá.

Vonný olej ale nemá žádné terapeutické účinky, je to výrobek z ropy.   (Můžete namítnout, že ropa je taky přírodní produkt, znám ten starý vtip :) )

Proto když někde uvidíte, že prodávají vonný esenciální olej, utíkejte pryč. Prodejce vás klame. A je jedno zda z neznalosti nebo úmyslně.

A aby toho nebylo málo, klame vás i srovnávač cen Heureka. Ten totiž má pro vonné a esenciální oleje jednu kategorii nazvanou "Vonné oleje" . A přesto, že ho nejen my, ale i naši partneři na tento nesmysl již několik let upozorňujeme, tak to nezměnil.

Nezatracujeme vonné oleje, některé vůně by jinak v kosmetice chyběly, ale prodejce by neměl v zákazníkovi vzbuzovat mylný dojem, že si kupuje přírodní produkt.

Zákazník si pak často klade otázku: Proč jsou některé éterické oleje tak drahé, když v někde mají ty samé za pár korun?
Například v hypermarketu který se jmenuje jako kulatá mapa světa jsem viděl olej, který měl na etiketě napsáno:
Esenciální vonný olej
Složení: 100% vonná esence+medicinální olej
Hezky to vypadá, ale:
100% vonná esence = chemicky připravená vůně,
medicinální olej = čirý olej, který se vyrábí frakční destilací ropy. Je složený především z alkanů cyklických parafínů.
Výrobce na etiketě uvádí z čeho je jeho výrobek složený, ale kdo ze zákazníků ví co to znamená vonná esence a medicinální olej?

V článku jsem uváděl i pojmy éterický olej, esenciální olej, silice. Je to různé označení pro 100% přírodní produkty. Více v článku "Éterický olej, esenciální olej nebo silice?"