Koření Sumah 1 kg
Skladem 10+ kusů
Skladem 10+ kusů
Podobné produkty...
Sumah je koření typické pro arabskou kuchyni, blízký východ a Kavkaz. Jsou to mleté (drcené) plody stromu škumpa koželužská, které jsou bohaté na kyselinu jablečnou, vinnou, citronovou a jantarovou (obsahuje v průměru 39 mg kyselin na kg). Koření je temně rudé až fialové a výrazně kyselé chuti. Jiné názvy: škumpa, sumak Anglický název: sumac Latinské jméno: Rhus coriaria Používaná část rostliny: plody Chuť a vůně: kyselá vůně po octu a citrosech, kyselá, mírně svíravá chuť Zeměpisný původ: blízký východ, severní Afrika Použití: Sumah se nejčastěji používá podobně jako citronová šťáva nebo ocet. To znamená zeleninové saláty, jogurtové zálivky a dresinky, ale i marinády na kuřecí a jehněčí maso. Sumah je také důležitou součástí arabského koření za’atar a gruzínského koření adžika. Sumah se velice často kombinuje s bylinkami, paprikami sladkými i pálivými nebo česnekem. Vaření se sumahem V sumahu je nejvíce cítit octové aroma kyselin vinné a jablečné. Proto ho můžeme použít všude, kam dáváme citronovou šťávu. Na zeleninové saláty a salátové zálivky, grilované ryby a kuřecí maso. Na blízkém východě je oblíbeným kořením na hummus nebo falafel. V Gruzii a Arménii se sumahem koření jehněčí maso a rajčatové saláty. V Turecku se používá do kebabu nebo placek lahmacun.
Jednotlivá balení, na obrázku zleva:
malý sáček, velký sáček, gastro balení 1 kg, velká kořenka, malá kořenka, mlýnek