Chimichuri
Bylinková směs původně připravená na marinády pro kuřecí maso. Dnes se často přidává i do salátů a pomazánek. Vhodná je i na přípravu zapečených těstovin nebo do omáček na těstoviny. Chimichurri je původně jihoamerická pasta připravovaná z čerstvé petržele, cibule, česneku a koření a používá se na přípravu kuřecího, rybího a skopového masa. Kořenící směs však lze použít takřka na všechny zeleninové pokrmy, a to jak za studena, tak za tepla.
Chimichurri je omáčka připravovaná za studena z petrželky, česneku, oregana, olivového oleje a dalších surovin. Nejčastěji se používá v Argentině a v Latinské Americe, odkud se rozšířila do celého světa. Používá se jako marináda při grilování masa i jako příloha na talíři podobně jako omáčky a dresinky. Zajímavé je, že zrod omáčky chimichurri je připisován Baskům, kteří se stěhovali do Argentiny v 19. století. Název chimichurri je odvozován od baskytského slova „tximitxurri“ které se překládá jako „různá směs bez zvláštního pořadí“.
Složení: cibule, sůl (18%), petržel, česnek, hnědý cukr, paprika, oregano, pepř.