Koření Hřebíček celý 1000 g
Skladem 10+ kusů
Skladem 10+ kusů
Skladem 10+ kusů Použití v kuchyni: perníky, sušenky, omáčky, vepřové maso Skladem 10+ kusů Použití v kuchyni: perníky, sušenky, omáčky, vepřové maso Skladem 10+ kusůPodobné produkty...
Koření Hřebíček celý 1000 g
Koření Hřebíček mletý 250 g
Koření Hřebíček mletý 1000 g
Použití v kuchyni: přidáváme ho do rýže a omáček nebo do svařeného vína
Pozitivní vlastnosti: pomáhá při bolestech zubů a zánětech v ústech
Anglický název: clove
Latinské jméno:Syzygium aromaticum
Používaná část rostliny: poupata, sušené na slunci.
Chuť a vůně: nasládlé aroma, mírně štiplavé, otupující chuť
Zeměpisný původ: Moluky, Indonésie
Silná a aromatická vůně hřebíčku se využívá převážně v kombinaci se sladkými pokrmy a moučníky jako jsou perníky, jablečné dezerty, čajové pečivo nebo nákypy. Celý hřebíček se také používá do punče, svařeného vína i do čajů. Bývá i součástí vonných směsí (pot pourri) spolu se skořicí, badyánem a kardamomem. Při dávkování hřebíčku však musíme být opatrní, protože obsahuje trpké znecitlivující silice. Toho ostatně využívali léčitelé po celém světě. Zvláště při bolestech zubů doporučovali žvýkat hřebíček, který bolest otupoval.
V Číně a Indii se hřebíček však používá s mnohem větší fantazií. Je třeba součástí známé směsi koření pěti vůní, spolu s badyánem, sečuánským pepřem, čínskou skořicí a fenyklem. Tato směs se tradičně používá na přípravu kuřecího a vepřového masa a najdeme ji v pokrmech po celé jižní Číně i v těch nejzapadlejších pouličních stáncích. V Indii je tradiční součástí směsi garam másala a různých druhů karí.
Hřebíček obsahuje velké množství silice eugenol (10 až 20%), která je také silným antiseptikem. Pro jeho desinfekční účinky a potlačování bolesti se přidává do ústních vod a do zubních past a zpracovávají i farmaceutické firmy.
Jednotlivá balení, na obrázku zleva:
malý sáček, velký sáček, gastro balení 1 kg, velká kořenka, malá kořenka, mlýnek