Loading...
Chřest kočičínský - TIAN DONG 70 g

Chřest kočičínský - TIAN DONG 70 g

ID:SPS472m70

Skladem 10+ kusů

167 Kč

Dopravy
PPL - Doručení na adresu, převodem
Doručení na adresu (PPL kurýr)   104  
Výdejní místo PPL, převodem 79 Kč
PPL ParcelShop  79 
Zásilkovna, převodem
Zásilkovna  79 
Platby
✍ Bankovním příkazem ZDARMA
Na dobírku (+44 Kč příplatek)
⌨ Online platba (Kartou, Google Pay, Apple Pay) ZDARMA
Chřest kočinčínský neboli Tian Men Dong (lat. Asparagus cochinchinensis) je bylina využívaná v tradiční čínské medicíně. Domovinou chřestu kočinčínského je východní a jihovýchodní Asie, Čína, Japonsko, Korea. V ČR se bohužel ve volné přírodě vyskytuje jen...

Chřest kočinčínský neboli Tian Men Dong (lat. Asparagus cochinchinensis) je bylina využívaná v tradiční čínské medicíně.

Domovinou chřestu kočinčínského je východní a jihovýchodní Asie, Čína, Japonsko, Korea. V ČR se bohužel ve volné přírodě vyskytuje jen jeden druh chřestu – chřest lékařský.

Chřest je trvalá rostlina rostoucí do výše až 1,5 metru. Kvete od března do června a semena zrají na začátku podzimu – nejčastěji během září. Květy jsou dvoudomé – rostlina má buďto samičí, nebo samčí květy. Pokud chceme, aby rostlina plodila, je třeba mít rostliny s oběma pohlavími. Pyl se přenáší pomocí hmyzu (nejčastěji včel). Terapeuticky nebo v rámci kulinářství se používá více rostlinných částí. Oddenek, který má cca 5 cm na délku a 2 cm na šířku, se vaří po oddělení vláken pletiva (hořké části) a jádro se poté jí. Jiné zdroje doporučují jádra oddenku nakládat do cukru a poté konzumovat. Někteří zahradníci deklarují, že plody jsou také jedlé, jiné zdroje bobule chřestu nedoporučují jíst.

Jelikož chřest kočinčínský není v Evropě příliš známou rostlinou a její užívání není hojně rozšířeno, žádná společnost nepodala návrh na uznání některého ze zdravotních tvrzení, pro které je chřest kočinčínský tradičně užíván, a dle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 tedy nesmíme o jeho zdravotních přínosech informovat. Více informací naleznete v herbáři.

Popis: Neobsahuje nežádoucí příměsi ani konzervační látky. Neobsahuje cukr. Je možno sladit cukrem nebo medem.

Dávkování: Dvě vrchovaté čajové lžičky (cca 6 g) se vloží do 200 ml studené vody, od bodu varu asi 30 min. povařit, dle potřeby přidáme vodu. Užíváme 1× denně.

Upozornění: Není vhodné pro malé děti, těhotné a kojící ženy.

Surovina pro přípravu bylinného čaje – nálevu

**

167

Blog "FAJNovinky"

Jak užívat bylinné kapky (tinktury)

Návod k užívání tinktur od bylinkáře Pavla Kadaňky. Návod lze použít i pro dávkování tinktur, které vyrábějí jiní bylináři, například paní Jarmila Podhorná (Naděje) nebo MUDr. Zbynek Mlčoch

Jak užívat bylinné kapky (tinktury)?Následující návod pro užívání tinktur od námi...