Popis
Srdečník obecný, lat. Leonorus cardiaca, je vytrvalá bylina dorůstající výšky až 1,5 m. Původně pochází z centrální Asie a jihovýchodní Evropy, ze které se díky svým fytoterapeutickým možnostem rozšířil prakticky do celého světa. Přirozeným stanovištěm srdečníku ve volné přírodě jsou rumiště, smetiště, pole nebo jinak narušená místa.
Nazývá se též buřina srdečník, devaterník kopřiva, hojička, hubeníček, máta/koření srdeční, srdcovník nebo srdečník lékařský.
Nejčastěji je užíván pro podporu kardiovaskulárního zdraví, přispívá také k udržení normálních funkcí dýchacího aparátu, byl zaznamenán blahodárný vliv na nervovou soustavu. U žen srdečník udržuje menstruační a premenstruační pohodlí.
Působení srdečníku na nervovou soustavu se využívá i při neklidu v klimakteriu, při nervozitě, úzkosti, migréně, bolestech hlavy, přepracovanosti a srdečních obtížích způsobených zvýšenou činností štítné žlázy. Podle ruské badatelky Turovové má srdečník až 4 x silnější sedativní účinky než kozlík, takže jej můžeme použít všude tam, kde kozlík nezabírá nebo není snášen.
Tradiční užití:
Jednu čajovou lžičku sušené nati srdečníku obecného přelijeme šálkem horké vody. Necháme louhovat 15 min. a poté vypijeme. Takto připravený nálev užíváme 2–3× denně.
Surovina pro přípravu bylinného čaje – nálevu
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Salvia Paradise je rodinná firma s čistě českým vlastnictvím.
Nakupuje byliny ve velkobaleních od pěstitelů či přímých dovozců a následně rozvažuje do vlastních vzduchotěsných obalů. Provoz je pravidelně kontrolován SZPI(státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí) a májí zavedený v plném znění systém HACCP, zajištující maximální čistotu provozu, bez možnosti kontaminace.
Byliny a čaje dodávají do maloobchodu, tedy i nám vždy vzduchutěsně uzavřené. Jen tak je možné udržet vysokou účinnost bylin po několik měsíců od sběru. .
Díky přísným podmínkám skladování a distribučním obalů si byliny zachovávají maximální účinnost a čaje své aroma a chuť po dlouhou dobu.