Chcete nakupovat levněji? REGISTRUJTE SE! Více v článku "Věrnostní slevy"

Arónie - Černý jeřáb

Neohodnoceno
 
Tip Efekt lupa
 
Běžná cena Více informací v tabulce variant
Ušetříte 19 Kč (–5 %)
od 56 Kč
Výrobce Salvia Paradise
Kategorie Byliny A-Z
Zvolte variantu
Kód produktu SPS685M100 100 g Skladem (> 5 ks) 59 Kč 56 Kč
   
Kód produktu SPS685M250 250 g Skladem (> 5 ks) 129 Kč 123 Kč
   
Kód produktu SPS685M500 500 g Skladem (> 5 ks) 224 Kč 213 Kč
   
Kód produktu SPS685M1000 1000 g Skladem (> 5 ks) 379 Kč 360 Kč
   
 

Arónie - Černý jeřáb - Temnoplodec - Chokeberry

Arónie je opadavý keř původem ze Severní Ameriky. Díky ptákům , kteří plody arónie pojídají se rostlina rozšířila i do dalších částí světa, kde volně zplaněla.
Dobře se jí daří zejména v mírném pásu. V Evropě se pěstovat začala kolem roku 1700. O rozšíření povědomí o aronii se také zasloužil v r. 1910 známí rus Ivan Mičurin zaměřující se na pěstování ovocných stromů a keřů. Arónie je pěstována a velice cenněna zejména pro svůj plod. Malé černé plody (malvice), rostoucí nejvíce na konci větví (proto se nedoporučuje zastříhávat), jsou užívány zejména v anglosaských zemích na výrobu džemů, džušů, vína, na odvary, či rozvařené do různých pokrmů jako např. do koláčů. Pro vysoký obsah fenolových sloučenin (anthokyanů) bývá taktéž využíváno jako přírodního barviva.

Plody arónie - černého jeřábu mají vysoký obsah antokyanů. Antokyany jsou látky nacházející se ve slupce arónie, jenž se vytvářejí spolu s tmavě modrými až černými pigmenty na ochranu plodu před slunečním zářením.  

Ustanovení nažízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 o výživových a zdravotních tvrzeních nám nedovoluje informovat vás o účincích těchto plodů na váš organismus. Informace o působení si prosím dohledejte ve volně dostupných zdrojích na internetu nebo v herbáři.

Tradiční užití: Arónie je trpké nasládlé chuti se zajímavým aftertastem. Doporučuje se ji konzumovat sušenou. Lze i tepelně upravit avšak částečně tím ztrácí účinné látky. Můžeme ji užívat přímo, nebo rozmixovat a vyrábět džusy, či s mlékem koktejly. Při užití v nápojích a přidáním malého množství cukru či medu se ztrácí trpkost a vystupuje úžasná specifická chuť připomínající borůvky.

Sušené ovoce jednodruhové

Podobné produkty

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat hodnocení
Nevyplňujte toto pole:
 
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. V opačném případě přejděte v prohlížeči do anonymního režimu. Více informací